יכול להיות שכבר נתקלתם במצב בו אתם צריכים לעמוד ולדבר מול קהל, קטן או גדול, יכול להיות שהאתגר הזה עומד להגיע בקרוב. הרבה מצבים כיום דורשים עמידה מול קהל וזו בהחלט מיומנות שיש לרכוש בעולם העכשווי. בין אם יש לכם עסק, או שאתם שואפים להתקדם בקריירה, סביר להניח שבאיזשהו שלב תצטרכו לעמוד מול קהל. לגרום לקהל להתעניין, להרגיש טוב ולהיסחף אחרי הדברים שאתם אומרים זו פעילות נהדרת. כשעושים אותה נכון היא מעצימה ופותחת אין סוף דלתות.
אם אתם חוששים מעמידה מול קהל ויש לכם פחד קל (או כבד) שתדעו שזה עניין מאד נפוץ. אך עם קצת מודעות, מחשבה ואימון תוכלו להפוך להיות מאסטרים של עמידה מול קהל. הכנו במיוחד עבורכם מדריך מרתק, מפורט ומעצים שיעזור לכם להפוך לדוברים מעולים ויהפוך את המשימה לקלה ואפילו מהנה! קדימה מתחילים!
עמידה מול קהל – למה זה חשוב בכלל?
בחיים ישנם מצבים רבים בהם אנחנו צריכים לעמוד מול קהל. לעיתים אנחנו נרצה לפרסם את עצמנו, שירות שאנחנו מוכרים או נושא שבוער בנפשנו. בעידן ההתפתחות האינדיבידואלית, הרצאה טובה בה בה הדובר מרשה לעצמו לספר על עצמו, על העסק שלו או על חייו, יכולה לעניין אנשים רבים ולפתוח לכם הרבה דלתות. בנוסף קורה לא מעט פעמים, כבעלי עסק אך גם כשכירים, שאנחנו מוזמנים לדבר בכנס חשוב כזה או אחר. להרצאה בכנס יש המון יתרונות וכשהיא נעשית בצורה מקצועית, סוחפת, עניינית ואפילו מרגשת והיא יכולה להיות פרייסלס! לפעמים מדובר באירועים קטנים יותר כגון מצגות בחדרי ישיבות, הרצאות או הצגת רעיונות לצוות שלכם ועוד. בכל מצב כזה רכישת מיומנות ולמידת העקרונות של עמידה מול קהל, תאפשר לכריזמה הטבעית שלכם לצאת החוצה ותהפוך אתכם לדוברים מעולים שבאמת מובילים אנשים לשינוי ופעולה!
לא פחות חשוב – עמידה מול קהל תורמת רבות להתפתחות האישית. דרך פיתוח היכולת החשובה הזה תלמדו הרבה על עצמכם, תשפרו את הבטחון העצמי ואת תחושת המסוגלות. אם אתם מצלחים לדבר מול הרבה אנשים בבטחון, באסרטיביות אך עם חיוך, אין דבר שלא תוכלו להשיג!
אז איך מתחילים? אספנו עבורכם מספר עצות זהב שתוכלו להתחיל ליישם כבר בפעם הבאה כשאתם עומדים מול קהל. קיראו אותם בתשומת לב ודמיינו כיצד אתם מצליחים ליישם אותן בקלות ועם חיוך.
עצה ראשונה – תחשבו על עצמכם דברים חיובים
לפני שאתם עולים לדבר מול קהל, קחו זמן להתכונן לכך נפשית, אפילו כמה ימים. בזמן ההכנה הזה הדגישו לעצמכם את הדברים החיוביים שיש לכם. החיצוניים והפנימיים. עשו לעצמכם רשימה עם כל התכונות הכי חזקות שלכם. סגלו חשיבה חיובית באופן אקטיבי, על עצמכם ועל הסביבה, לאורך זמן. זו תהיה קרקע פוריה לבטחון עצמי שחשוב מאד לעמידה מול קהל.
עצה שניה – fake till you make it
רגע לפני שאתם עולים לבמה או לדבר מול קהל קחו נשימה עמוקה ונסו לגייס את האנרגיה החיובית שלכם ולמקד את עצמכם בבטחון שיש לכם. אם אתם מרגישים שזה לא ״אמיתי״ זה בסדר. אם תתחילו באנרגיה הנכונה גם אם היא קצת ״מזויפת״ בהתחלה, מהר מאד הבטחון והיכולת שלכם לעמוד מול קהל יהפכו לטבע שני. אז גם אם אתם צריכים קצת ״לשחק״ בהתחלה, זה בסדר. עטו על עצמכם מסכה של בטחון ואסרטיביות והתחילו לדבר. לאט לאט אתם תזכו בבטחון הרצוי ותוכלו להעצים את עצמכם וגם את כל מי ששומע אתכם.
עצה שלישית – הקהל לא מקשיב? אל תתנו לזה להשפיע עליכם
אם אתם מרגישים בתחילת ההרצאה שהקהל לא קשוב לכם, נסו לא לתת לזה להשפיע עליכם. אם אתם תמשיכו לשאת דברים בבטחון ובתחושת ובאסרטיביות נעימה, הקהל לאט לאט יפתח ויתחיל להקשיב לכם. גם אם הקשב לא היה ממוקד בתחילת הדברים. אם תלחצו מחוסר ההקשבה אתם עלולים לצאת מפוקוס וזה לא יסייע לכם להמשיך.
עצה רביעית – סגלו לעצמכם אסרטיביות נעימה
השילוב בין אסרטיביות לבין דיבור נעים, מזמין ומקרב הוא קריטי מאד לעמידה מול קהל. נסו למצוא את האיזון העדין בין דיבור ישיר, נחרץ ומלא אמונה עצמית לבין רגישות והקשבה לקהל. כך תוכלו לוודא שאתם סוחפים את הקהל להקשיב לכם ולהנות מהדברים שאתם אומרים.
עצה חמישית – תגיעו מוכנים
תבינו על מה אתם רוצים לדבר בדיוק. מה חשוב לכם להגיד. אילו נקודות אתם רוצים להעביר, וגם איך אתם רוצים להעביר אותם. אם תדעו את ״החומר״ בצורה יסודית ללא עוררין, זה יתרום בצורה משמעותית לבטחון שלכם באותו הרגע וירים את ההרצאה לגבהים חדשים.
עצה שישית – פעולה דרמטית
כשאתם מתכוננים להרצאה וגם במהלך ההרצאה עצמה חשבו על ההנעה לפעולה שאתם רוצים לבצע על הקהל. תוכלו לחשוב על כך דרך המונח ״פעולה דרמטית״. פעולה דרמטית הוא מינוח מקצועי מעולם המשחק ומשמעו – הפעולה שאני רוצה לעשות על הקהל. נסו להבין באיזה רגעים אני רוצה לסחוף, למקד את הקשב, לפתוח לרעיונות חדשים, לחזק, לתפוס את הקשב, לרגש, לגעת בלב ועוד. כל פעולה כזו דורשת אינטונציה קצת אחרת. לריבוי אינטונציות יש חשיבות גדולה בעמידה מול קהל. זה הופך את ההרצאה להיות מגוונת ומשאיר את הקהל מעוניין לאורך כל הדרך. אם תשתמשו כל הזמן באותה אינטונציה, הקהל עלול להשתעמם ולאבד את הקשב. אך אם תבצעו כל פעם פעולה דרמטית אחרת על הקהל, תזכו בקשב מלא ובקהל מתעניין, שיושב על קצה הכסא שלו ומקשיב לכם בצורה עמוקה. התאמנו על האינטונציות בבית לפני שאתם עולים לדבר. הטכניקה הזו תעזור לכם בצורה משמעותית בתחילת הדרך, ואם תשכילו להשתמש בה הרבה, היא תבוא בהמשך באופן טבעי.
עצה שביעית – שפת גוף
אחת העצות החשובות ביותר, שבאה לידי ביטוי למעשה, בכל העצות שנתנו עד כה, היא שימת דגש על שפת הגוף. לפני שאתם עולים לדבר זקפו את החזה, יישרו את הגב, הרימו את הכתפיים ומתחו קלות את הצוואר. זו הדרך הטובה ביותר לשדר בטחון. נסו לעמוד ככה לאורך כל היום וסגלו את שפת הגוף הזו גם בחיי היום יום שלכם, היא תתרום לכם רבות בכל מצב, לא רק עמידה מול קהל, וכך היא גם תהיה זמינה וקלילה כשאתם צריכים לדבר מול קהל.
עצה שמינית – תנועה ותנועות ידיים
כשאתם עומדים מול קהל חשוב להיות דינמיים. חשוב לזוז, אך לא יותר מדי. היו בתנועה אך שימו לב שאתם לא זזים הרבה מדי כי זה יכול לשדר חוסר בטחון וגם לפגוע בקשב. הדבר נכון גם בכל מה שנוגע לתנועות ידיים. חשוב להזיז את הידיים והדבר גם יכול לשדר הרבה אסרטיביות, אך השתמשו בידיים בחוכמה. אל תזיזו אותן כל הזמן. בחרו נקודות שיא במשפטים בהן חשוב להשתמש בידיים כגון הרגעים בהם אתם מדברים על החזון שלכם. חשוב מאד לא לדבר עם ידיים בכיסים. שימו לב שהידיים שלכם מחוץ לכיסים ופנויות לעשות תנועות ידיים, מתי שמתאים.
עמה תשיעית – דברו בקול רם
אם הקול הטבעי שלכם אינו תצטרכו לסגל קול רם יותר. כשאתם עומדים מול קהל – דברו חזק. אם תלחשו יהיה לכם מאד קשה לתפוס את תשומת הלב. לכן הגביר את הווליום הטבעי שלכם וודאו שהקול שלכם ממלא את החלל.
עצה עשירית – תהיו עצמכם
אל תפחדו להראות מי אתם באמת. אנשים אוהבים אותנטיות ונמשכים אליה. האמינו בעצמכם והתנהגו באופן טבעי ככל האפשר, תוך כדי שאתם זוכרים את כל שאר העצות.
עצה 11 – הומור!
שבצו בהרצאה שלכם הומור, אפילו הומור עצמי. צחוק משחרר את הקהל ומאפשר לו להקשיב וגם עבורכם הוא טוב. קולות צחוק מחזיקים את הבטחון בעמידה מול קהל ועוזרים גם לכם, בתור הדוברים להשתחרר.
אז קחו את כל העצות, האמינו בעצמכם, והכי חשוב – נסו להנות מכל רגע! בהצלחה!